Logo

Ősi magyar búzafajtából készül a reformtészta

Egy ősi búzafajtából, az alakorból készült tésztafajtákkal szeretne magyar és európai sikereket elérni a gasztronómiában a heves megyei Pély-Tiszatáj Agrár Zrt. A cég vezetője, Balázs Nóra elmondta: ez a XIX. század közepéig termesztett ősi gabonafajta az egyik legtisztább, ráadásul alacsony szénhidrát- és magas mikroelem-, valamint esszenciálisaminosav-tartalmú, rendkívül egészséges ételalapanyag. Bioalakorból készült tésztáik ráadásul tojás nélküli változatban is elérhetők, így a vegetáriánus és vegán fogyasztók is kipróbálhatják.

– Hiszek abban, hogy az alakorból készült tésztáinkkal visszahozhatunk egy nagyon ősi, tiszta és egészséges alapanyagot, ugyanakkor a korszerű reformkonyha kedvelői számára is nagyszerű lehetőséget biztosíthatunk egészséges, könnyű ételek készítésére – magyarázta Balázs Nóra, aki hozzátette: a bioalakort, tésztacsaládjuk alapanyagát a cég maga termeszti.

Az alakor-alapanyagú pélyi reformtésztát már első ránézésre sárgás színezetéről is könnyű felismerni, ennek oka az, hogy az értékes ősi gabonából készült liszt rendkívül gazdag karotinban és rostanyagban. Balázs Nóra és a kis heves megyei faluban működő mezőgazdasági vállalkozás tervei nagyratörőek, de mint hangsúlyozza, legfontosabb céljuk az, hogy szűkebb pátriájukban, Hevesben divatossá tegyék egészséges tésztáikat.

– Szerencsére nagy nyitottsággal és lelkesedéssel fogadják az új terméket, így ma már Egerben, Gyöngyösön, Hevesen, Hatvanban és persze nálunk otthon, Pélyen is megvásárolható – mesélte büszkén Nóra, hozzátéve: mivel a cégvezetők számára fontos az állat- és természetvédelem, kifejezetten törekszenek arra, hogy vegetáriánus és vegán ügyfeleik körében is elismerésre találjon a tésztacsalád, amelyet ökológiai gazdálkodásukban termesztett alakorbúzából állítanak elő. Az üzletasszony bízik benne, hogy termékeik sikere révén a magyarok újra büszkék lesznek hazai, kiváló minőségi tésztáikra, és nem az olasz márkák jelentik majd az etalont az igényes háziasszonyok körében. A távlati célok között az is szerepel, hogy a környező országokat, de akár a tészta gasztronómiai fellegvárát, Olaszországot is meghódítsák.

– Terveink között szerepel egy olyan világhírű vegetáriánus sportoló felkérése termékeink külföldi népszerűsítésére, akinek Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban és Olaszországban is komoly rajongótábora van. Ő Kiss Norbi kétszeres Európa-bajnok autóversenyző, aki hamarosan megkezdi a tarhonya-, gyűrű-, kagyló-, szarvacska-, lebbencs-, kiskocka-, kócos-, orsó-, valamint a vegánok számára is fogyasztható tojás nélküli pélyi alakor reformtészták tesztelését.